Logo

Monte-Carlo dla zdrowia

A beautiful girl eating healthy food

Słuchając wypowiedzi naszych Konsumentów i obserwując trendy żywieniowe na całym świecie zainteresowaliśmy się jakiś czas temu tematem szeroko pojętego Programu Ochrony Zdrowia. Efektem tego było nasze zaangażowanie w tym kierunku. Otóż z naszego obszernego menu wyselekcjonowaliśmy potrawy, które naszym zdaniem znakomicie wpływają na poprawę funkcjonowania naszego organizmu i zbliżają nas do… zdrowia.

Uczestniczyliśmy w wielu specjalistycznych szkoleniach, „pochłonęliśmy” wiele stron ze specjalistycznych książek, i teraz wiemy , że zły stan zdrowia, obojętnie z jaką chorobą nie byłby związany, wymaga odkwaszania organizmu.

Podstawowym elementem terapii odkwaszającej jest odpowiednie odżywianie i zmiana dotychczasowego trybu życia. Przede wszystkim trzeba zacząć od zmiany różnego rodzaju przyzwyczajeń. Jest to konieczne i logiczne, ponieważ jeśli dotychczasowy sposób życia doprowadził nas do złego samopoczucia, powstania jakiegoś schorzenia, to trzeba odciąć wpływ tych negatywnych czynników. Jeśli oczekujemy szybkich efektów, tym bardziej zdecydowane powinny być wprowadzane przez nas zmiany. Zastanówmy się krytycznie, co jemy, jak czujemy się po zjedzeniu różnych potraw. Jeśli stwierdzimy negatywny wpływ jakiegoś jedzenia, zrezygnujmy z niego. Powinno to dotyczyć również potraw, które szczególnie lubimy. To że coś nam smakuje nie znaczy, że służy naszemu zdrowiu.

Produkty zakwaszające

Do produktów zakwaszających należą przede wszystkim kawa, czarna herbata, mięso (ze szczególnym naciskiem na wieprzowinę), wędliny, słodycze, białe pieczywo, sery i przetwory mleczne. Jeśli dominują one w naszym codziennym jadłospisie, to prawdopodobnie organizm jest zakwaszony. Organizm zakwaszają również papierosy, alkohol, stres, zbyt intensywny nieodreagowany wysiłek umysłowy.

Tak więc by odkwasić organizm, trzeba przynajmniej na jakiś czas wykluczyć te produkty z codziennego jadłospisu lub przynajmniej zdecydowanie je ograniczyć. Zwiększyć należy zdecydowanie ilość warzyw. One neutralizują nadmiar kwaśnych produktów przemiany materii.

Jeśli mowa o jedzeniu, trzeba pamiętać o układzie trawiennym. Od jego sprawności i zdolności przyswajania zależy nasze zdrowie – jak jemy tak żyjemy.

Idąc dalej w kierunku odkwaszania organizmu zainteresowaliśmy się Programem Ochrony Zdrowia opracowanym przez czeskiego lekarza dr Otto Horaka. Wielu naszych Klientów i Konsumentów korzysta już z tego programu i bardzo sobie chwali zmiany jakie zaszły w organiźmie już w ciągu pierwszych miesięcy jego zastosowania. Nasze wyselekcjonowane potrawy znacznie wspomagają cały ten proces i dają komfort spożywania posiłków w restauracji w poczuciu zdrowego odżywiania.

Wkładkę z daniami wspomagającymi zastosowanie Programu Ochrony Zdrowia dr Otto Horaka znajdziecie Państwo w naszym menu w lokalu.

Zapraszamy, a o szczegóły można pytać naszych kelnerów.